Osteopath behandelt den Rücken einer Patientin

Manuele Therapie

Heeft u het gevoel dat u uw nek niet soep kan draaien, of heeft u last van tintelingen in uw armen of benen? Bent u regelmatig duizelig? Het kan dan best goed zijn dat uw gewrichten niet goed bewegen. Wij kunnen u hierbij helpen met manuele therapie.

Manuele therapie is een behandelmethode dart gericht is op het optimaal kunnen bewegen van uw gewrichten. Een gewricht word gevormd door een bol en een hol aan het uiteinde van twee botten, als u beweegt draaien en glijden uw gewrichten mee. Dit kan soms niet soepel gaan, maar het ook mogelijk dat uw gewrichten juist te veel meebewegen. De omringende spieren moeten dan hard werken om dit op te vangen.  Bij beide situaties kan het een stijf gevoel geven of zelfs pijn in uw gewricht.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in het onderzoek en de behandeling van bewegingsprobleem in gewrichten met een extra opleiding. Hierdoor is er een bredere kennis voor het vastellen van de oorzaak en specifieke technieken voor het oplossen ervan.

Manueel therapeuten kunnen helpen bij klachten zoals:

• Duizeligheid, al dan niet versterkt door bewegingen vanuit uw nek

• Pijn in uw hoofd en nek, in combinatie met het moeilijk bewegen van uw wervelkolom

• Stijfheid in uw nek en schouder, in combinatie met uitstraling naar uw armen

• Pijn in uw bovenrug, al dan niet in combinatie met pijn in uw ribben en borst

• Rugklachten

• Slijtage van uw heup

Kennismaking

Een goeie relatie tussen u en uw fysiotherapeut is een voorwaarde van een succesvolle behandeling. We willen u eerst leren kennen en zijn we benieuwd naar uw voorkeur voor de behandeling en en uw algemene gezondheid. Wij stemmen altijd af wat u van ons kan verwachten.

Onderzoek

Nadat we u hebben leren kennen zijn we benieuwd naar uw klachten en naar hoe u uw lichaam beweegt. Tijdens het onderzoeken kijken we naar uw houding en naar de bewegingen in uw gewrichten. We bepalen hoe u klachten zijn ontstaan, wanneer uw klachten optreden en wat er voor zorgt dat uw klachten toenemen of afnemen.

Behandeling

Als het duidelijk is waar u klachten vandaag komen, kijken we als het op te lossen is met manuele therapie. We overleggen eerst met u wat we gaan doen en wat u kunt verwachten van de behandeling. Tijdens de behandeling verbeteren wij de beweging van uw gewrichten. Als uw beweeglijkheid te ruim is leren wij us dit te stabiliseren met specifieke oefeningen. We geven ook u concreet advies over specifieke houding en bewegingen in uw dagelijkse leven.

Als uw bewegelijkheid te krap is, is het voldoen om zacht de duwen of te trekken. Soms moet dit wat sneller, je kan dan een knappend geluid horen maar is niet pijnlijk. Het effect is vaak direct merkbaar. De druk in uw gewricht is verdwenen en u kunt voelen dat bewegingen soepeler zijn.

Heeft u langere tijd last van uw klachten en heeft dit meerdere oorzaken? Dan is het mogelijk dat wij u kunnen helpen met manuele therapie dat gebaseerd is Revalidatietraject rug

Afsluiting

Ben u tevreden dan zijn wij ook tevreden. Op afgesproken tijden analyseren we het effect van uw behandeling. Wat hebben we bereikt, en op welke manier? Hebben we het doel behaald en kunt u weer vrijuit bewegen? Als dit allemaal bereikt is sluiten we de behandeling af en hopen dat u actief in beweging blijft.